Триває набір нової групи на курс Enterprise Patterns! Старт курсу 02.12.2024. Реєструйтеся зі знижкою 30% до 31.10.2024!
Дізнатися більше
28.06.2024
8 хвилин читання

Контрольний список для тестування доступності: що потрібно перевірити?

Забезпечення доступності вашого мобільного застосунку для користувачів з обмеженими можливостями – це не лише найважливіший аспект розроблення застосунку, а й можливість створити справді інклюзивний продукт, що розширює можливості кожного користувача. За допомогою тестування доступності ви можете бути впевнені, що вашим застосунком зможе користуватися кожен, незалежно від його фізичних або когнітивних здібностей. Дотримуючись наданого контрольного списку, ви можете бути впевнені, що ваш застосунок не лише доступний, а й зручний та інтуїтивно зрозумілий для всіх.

Якщо хочете стати експертом у тестуванні доступності та інших видів тестування, придивіться до курсу тестувальників від Foxminded. У цьому курсі ви опануєте всі необхідні навички, щоб ваш продукт був інклюзивним і доступним для всіх користувачів.

Що таке тестування доступності?

У сьогоднішню цифрову епоху accessibility testing програмних додатків і веб-сайтів для всіх користувачів має вирішальне значення. Саме тут на допомогу приходить тестування доступності, тобто процес оцінювання можливості доступу до застосунку чи вебсайту та його використання людьми з обмеженими можливостями. Кінцева мета тестування доступності – гарантувати, що користувачі з обмеженими можливостями можуть отримувати доступ до цифрового контенту та взаємодіяти з ним без будь-яких перешкод чи труднощів.

Для досягнення цієї мети тестування доступності охоплює широкий спектр тестів, таких як навігація за допомогою клавіатури, сумісність програм читання з екрана, колірний контраст, текстові альтернативи зображенням та інші функції, які допомагають людям з обмеженими можливостями отримувати доступ до цифрового контенту. У результаті тестування доступності стало невід’ємною частиною розробки додатків, оскільки воно гарантує, що цифровий контент доступний кожному, незалежно від його здібностей.

тестування доступності

Навіщо нам потрібне тестування доступності в мобільних додатках?

Тестування доступності має вирішальне значення для мобільних застосунків, оскільки воно гарантує, що застосунок є доступним для всіх користувачів, включно з людьми з обмеженими можливостями. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), понад один мільярд людей в усьому світі живуть із тією чи іншою формою інвалідності, наприклад, з порушеннями зору, слуху, когнітивних або рухових функцій.

Людям з обмеженими можливостями необхідний рівний доступ до мобільних додатків, які стали невід’ємною частиною нашого життя. Без тестування доступності мобільні додатки можуть виявитися недоступними для користувачів з обмеженими можливостями, що призведе до неможливості інклюзивності.

Тестування доступності мобільних застосунків охоплює оцінку того, чи може застосунок використовуватися людьми з обмеженими можливостями, наприклад, тестування навігації за допомогою клавіатури, сумісності програм читання з екрана, колірного контрасту, альтернатив тексту, підтримки закадрового голосу, масштабування контенту, індикаторів фокусу, субтитрів, правильного використання заголовків, а також зручну навігацію.

Недоступність мобільних додатків може мати негативні наслідки як для користувачів, так і для розробників. Користувачі з обмеженими можливостями можуть зіткнутися з серйозними перешкодами під час використання застосунку, що призводить до розчарування і зниження використання застосунку. Крім того, розробники можуть зіткнутися з юридичними наслідками, якщо їхній застосунок буде недоступним, оскільки в деяких країнах діють законодавчі вимоги, що дозволяють веб-сайтам і мобільним застосункам бути доступними для людей з обмеженими можливостями.

Контрольний список тестування доступності

Загалом, тестування доступності необхідне для забезпечення доступності цифрового контенту для всіх, незалежно від їхніх здібностей. Включивши тестування доступності в процес розроблення застосунків, розробники можуть гарантувати, що їхні продукти інклюзивні та можуть використовуватися ким завгодно. Давайте обговоримо деякі з найважливіших контрольних списків для тестування доступності.

Правильне використання заголовка

Під час проведення тестування доступності мобільного застосунку важливо використовувати правильні та інформативні заголовки для всіх розділів і підрозділів. Це допомагає користувачам із порушеннями зору легше переміщатися додатком і розуміти ієрархію контенту. Тестування можна провести за допомогою програм читання з екрана, щоб переконатися в доступності та точності заголовків.

Проста навігація

Зручна навігація – найважливіший аспект тестування доступності мобільних додатків. Додаток має бути спроектовано таким чином, щоб користувачі могли легко і швидко переміщатися по ньому. Ви можете перевірити це, провівши різні юзабіліті-тести, орієнтовані на доступність.

Готові зануритися у світ Quality Assurance? Наш курс QA Automation надає вам усе необхідне для успішної кар’єри в цій галузі.
Дізнатись більше

Підтримка закадрового голосу

Важливим аспектом тестування доступності мобільних додатків є підтримка закадрового голосу. Voiceover – це функція читання з екрана, яка дає змогу людям із вадами зору переміщатися додатком за допомогою голосових команд. Ви можете переконатися в цьому, увімкнувши Voiceover у налаштуваннях вашого пристрою та керуючи додатком виключно за допомогою голосових команд.

Навігація за допомогою клавіатури Під час тестування доступності мобільних додатків навігація за допомогою клавіатури є найважливішим компонентом. Щоб забезпечити доступність, дизайн додатка повинен забезпечувати навігацію тільки за допомогою клавіатури. Ви можете перевірити це, використовуючи клавішу табуляції для навігації по призначеному для користувача інтерфейсу додатка та гарантуючи, що до всіх елементів можна отримати доступ без необхідності використання миші або сенсорного екрана.

Колірний контраст

Під час розробки мобільного застосунку колірний контраст є важливим аспектом, на який слід зважати. Кольори переднього плану і фону мають бути достатньо контрастними, щоб контент застосунку був розбірливим для людей із порушеннями зору. Щоб перевірити колірний контраст вашого застосунку, ви можете використовувати такі інструменти, як аналізатор колірного контрасту.

Текстові альтернативи зображенням

Дизайн мобільного застосунку містить зображення, які можуть стати на заваді для людей із порушеннями зору. Отже, необхідно надати текстові альтернативи зображенням, щоб зробити контент доступним для всіх. Щоб забезпечити доступність, ви можете протестувати, вимкнувши зображення у своєму застосунку і підтвердивши доступність та інформативність текстових альтернатив.

Описове маркування елементів користувацького інтерфейсу

Під час проведення тестування доступності мобільних додатків ще одним важливим аспектом, який слід враховувати, є мітки доступності. Усі елементи користувацького інтерфейсу (UI), як-от кнопки, посилання та форми, повинні мати описові мітки, щоб допомогти людям із порушеннями зору зрозуміти призначення кожного елемента. Ви можете переконатися в цьому, використовуючи програми читання з екрана для навігації додатком і забезпечення доступності та точності міток або описів спеціальних можливостей.

Додавання субтитрів до відео

Відео є важливою частиною дизайну мобільних додатків, але їх може бути складно використовувати людям із порушеннями слуху. З цієї причини вкрай важливо пропонувати субтитри або субтитри для відео, щоб кожен міг отримати доступ до інформації. Увімкнувши субтитри для відео у вашому застосунку і переконавшись, що субтитри правильні та відповідають відео, ви зможете це перевірити.

Підпишіться на наш Ютуб-канал! Корисні відео для програмістів чекають на вас! YouTube
Оберіть свій курс програмування! Шлях до кар’єри програміста починається тут! Подивитись

Чіткі індикатори фокусування

Ще одним важливим фактором, який слід враховувати при тестуванні доступності мобільних додатків, є індикатори фокусу. Індикатори фокусу – це візуальні підказки, які спрямовують користувачів до певних місць усередині застосунку та ідентифікують обраний у цей момент контент. Усі елементи користувацького інтерфейсу в застосунку повинні мати чіткі й однозначні індикатори уваги. Використання клавіатури для навігації застосунком і перевірка видимості та чіткості індикаторів фокусу дадуть вам змогу перевірити це.

Висновок

Інтегруючи тестування доступності в процес розробки мобільних застосунків, розробники застосунків можуть гарантувати, що застосунок доступний усім людям, незалежно від їхніх порушень. Такий підхід може призвести до ширшого використання застосунків, підвищення задоволеності клієнтів, розвитку інклюзивності та дотримання будь-яких юридичних вимог, що стосуються доступності;

Загалом, тестування доступності має вирішальне значення для мобільних застосунків, щоб гарантувати, що вони інклюзивні та можуть використовуватися будь-ким, незалежно від його здібностей або нездатностей. З огляду на потреби людей з обмеженими можливостями в процесі розроблення мобільних застосунків, розробники можуть створювати продукти, які доступні та забезпечують рівний доступ для всіх;

Тестування доступності потрібне для того, щоб зробити програмне забезпечення інклюзивним і задовольнити користувачів з альтернативними вимогами залежно від конкретних умов. Щоб гарантувати, що жоден із ваших користувачів не зможе отримати максимальну віддачу від вашого сайту або застосунку через недостатнє тестування, включіть тести доступності до дорожньої карти забезпечення якості від самого початку, тобто на етапі мозкового штурму. У міру того, як світ рухається до більш уважного і чуйного підходу до турботи про клієнтів і успіху, тести доступності можуть стати невід’ємною частиною будь-якого конвеєра розробки програмного забезпечення!

FAQ
Що таке тестування доступності?

Тестування доступності - це процес перевірки того, наскільки легко люди з обмеженими можливостями можуть використовувати продукт.

Які стандарти слід враховувати під час тестування доступності?

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) є міжнародним стандартом, на який слід зважати під час тестування веб-сайтів.

Які інструменти допомагають у тестуванні доступності?

Інструменти, такі як Axe, WAVE і JAWS, надають можливості для оцінки доступності веб-сторінок.

Які аспекти веб-сайту важливо перевіряти на доступність?

Важливо перевіряти контрастність кольорів, використання альтернативних текстів для зображень, доступність форм і навігацію з клавіатури.

Як залучити користувачів з обмеженими можливостями до тестування доступності?

Організуйте сесії користувацького тестування за участю людей з різними типами обмежень, щоб оцінити зручність використання продукту.

Чим відрізняється автоматизоване тестування доступності від ручного?

Автоматизоване тестування може швидко знаходити деякі типи проблем доступності, але ручне тестування необхідне для глибшої оцінки користувацького досвіду.

Хочете дізнатися більше про тестування доступності? 🕵️‍♂️💻 Поставте своє запитання або поділіться коментарем нижче! 🤔👇

Додати коментар

Ваш імейл не буде опубліковано. Обов'язкові поля відзначені *

Зберегти моє ім'я, імейл та адресу сайту у цьому браузері для майбутніх коментарів