Триває набір нової групи на курс Enterprise Patterns! Старт курсу 02.12.2024. Реєструйтеся зі знижкою 30% до 31.10.2024!
Дізнатися більше
25.07.2024
9 хвилин читання

Що таке UX-дослідження?

Проектування користувацького досвіду схоже на фен-шуй для вашого додатка або вебсайту: уся справа у створенні оптимального досвіду, який буде чудовим, логічним і адаптованим до цілей і потреб користувача. UX-дослідження – один із найважливіших компонентів для досягнення успіху. Дедалі більше і більше компаній розуміють, що дослідження не можна пропускати, тому що відповіді на важливі запитання про ваших користувачів і прийняття підходу до дизайну, орієнтованого на користувача, призводять до більшої кількості задоволених клієнтів і зменшення неефективності. Прочитайте цю статтю від онлайн школи FoxmindEd і дізнайтеся докладніше про те, ux дослідження що це?

Хочете створювати красиві та зручні інтерфейси 🎨? Наш курс з UI/UX дизайну створений для вас! Онлайн навчання | 7 днів тестового періоду | Менторинг | Безкоштовна заморозка
Більше про курс

Що таке ux дослідження?

Дослідження користувацького досвіду, або UX-дослідження, – це процес збору інформації про поведінку, потреби та больові точки користувачів за допомогою методів спостереження та методологій зворотного зв’язку. Це форма дослідження користувачів, яка вивчає, як користувачі взаємодіють із вашим продуктом, допомагаючи усунути розрив між тим, що, на вашу думку, потрібно користувачам, що, за їхніми словами, їм потрібно, і тим, що їм дійсно потрібно.

Мета дослідження UX – зрозуміти ваших користувачів і отримати контекст і перспективи, щоб допомогти приймати обґрунтовані рішення і створювати продукти, орієнтовані на користувача. Це важлива частина проєктування, розробки та запуску продукту, який миттєво стане хітом, але його також слід використовувати протягом усього життєвого циклу продукту після запуску, щоб постійно оновлюватися і гарантувати, що нові функції актуальні для вашої аудиторії.

Чи є дослідження UX тим самим, що й дослідження user?

Терміни “дослідження user” і “дослідження UX” часто використовують як синоніми, але вони відрізняються. Дослідження користувачів є батьком досліджень UX; це ширше дослідження, метою якого є розуміння демографічних даних, поведінки та настроїв ваших користувачів і особистостей.

З іншого боку, UX-дослідження – це тип дослідження користувачів, специфічний для вашого продукту або платформи. Тоді як дослідження користувачів фокусуються на користувачах загалом, дослідження UX враховують, як вони взаємодіють із вашим продуктом або концепцією, реагують на них і ставляться до них.

В обох випадках головна мета – познайомитися з вашими користувачами, зрозуміти, що їм потрібно від вашого продукту, отримати контекст, який допоможе ухвалювати обґрунтовані рішення, і створити орієнтований на людину досвід.

Ux исследования

Переваги UX-досліджень

UX-дослідження, як і всі ретельно проведені аналітичні практики, мають безліч переваг у сфері дизайну. Провідні агентства UX-дизайну застосовують сучасні методи дослідження, оскільки вони приносять користь життєвому циклу будь-якого продукту або послуги. Крім надання інформації про ставлення користувачів, дослідження UX також можуть допомогти відповісти на питання про сам дизайн. Деякі з найважливіших переваг комплексного дослідження UX полягають у такому:

Цінність UX-досліджень для дизайну і дизайнера неможливо переоцінити. Дизайнер, виходячи на поле, стає ближчим до користувачів і, отже, може візуалізувати свій дизайн на ринку, не беручи на себе будь-яких величезних ризиків. Це може врятувати організації від величезних невдач, труднощів і грошових втрат на більш пізньому етапі. Для дизайнера важливо не тільки розуміти концепцію UX-дослідження, а й регулярно практикувати його. Не володіючи певними дослідницькими навичками, дизайнер не зможе досягти успіху в нинішній галузі.

Класифікація UX-досліджень

UX-дослідження проводяться за досить широким спектром. Залежно від цілей певного дизайну і типів методів, що використовуються для збору, аналізу та подання даних, UX-дослідження можна класифікувати за двома аспектами.

Якісні та кількісні дослідження ux

Якісні дослідження – це дослідження, в яких досвід, ставлення і поведінка користувачів аналізуються шляхом збору невеликих обсягів даних. Дані, зібрані під час цього типу UX-досліджень, більше орієнтовані на спостереження за користувачами в реальному середовищі. Опитування та інтерв’ю в якісних дослідженнях розробляються таким чином, щоб користувачі давали більш описові відповіді. Потім відповіді аналізуються шляхом виявлення закономірностей і схожих тем. Деякі з найпоширеніших методів, які використовуються для якісних досліджень, – це фокус-групи, спостережні дослідження та описові інтерв’ю.

Кількісні дослідження, з іншого боку, мають більш об’єктивний характер, де числові дані та статистичний аналіз мають пріоритет. Мета кількісного дослідження – знайти точні відповіді на конкретні запитання, а потім використовувати дані, щоб розповісти історію, підкріплену цифрами. Для цього типу досліджень опитування та інтерв’ю розробляються таким чином, щоб дані потім можна було проаналізувати з використанням статистичних методів (таких як середнє значення, медіана, кореляція тощо). Деякі з найпоширеніших методів, що використовуються для якісних досліджень, включають закриті анкети, A/B-тестування та аналітичні методи.

Кількісні дослідження ефективні, коли запитання більш прямі, а відповіді легко виміряні. З іншого боку, якісні дослідження є кращим вибором, коли поглиблене вивчення поведінки користувачів проводять безпосередньо на основі даних, які не піддаються статистичному вимірюванню.

Стосунки та поведінкові дослідження

Дослідження відносин фокусується на аналізі реакції користувачів на дизайн. У цьому типі досліджень для збору та аналізу даних використовуються прямі відгуки користувачів. Наприклад, щоденникові або журнальні дослідження – це метод, за якого безпосередньо вивчається ставлення користувачів. Аналогічним чином, інтерв’ю та опитування допомагають реєструвати і вивчати відповіді, що надходять безпосередньо від користувачів. Це важливо, оскільки дає гарне уявлення про почуття цільової аудиторії.

З іншого боку, поведінкові дослідження вимагають від дослідника більше роботи. Застосовуючи поведінкові методи, дослідник UI/UX спостерігає за тим, як користувачі діють у певних умовах. Наприклад, спостережні дослідження та користувацьке тестування – це методи, у яких учасники виконують низку завдань, а їхню поведінку – реакції, думки, емоції – уважно спостерігає дослідник. Так само відстеження рухів очей і A/B-тестування дають гарне уявлення про те, як користувачі взаємодіють із продуктом або послугою.

Для дизайнера важливо отримати уявлення про типи UX-досліджень, перш ніж працювати над будь-яким проєктом. Ці знання полегшують вибір правильного методу, що відповідає цілям UX-дослідження, та ефективне його впровадження.

Популярні методи в UX-дослідженнях

Першим кроком у будь-якому дослідженні є вибір відповідної методології. Це передбачає чітке розуміння способів збирання та аналізу даних. Важливо обирати метод з великою обережністю, оскільки успіх або невдача будь-якого дослідження багато в чому залежить від ефективності методології. У UI/UX-дизайнера є безліч методів на вибір, кожен з яких підходить для різних типів дослідницьких проєктів. Від особистих інтерв’ю до віртуальних юзабіліті-тестів – UX-дослідження можуть багато чого запропонувати. Деякі з найпоширеніших методів представлені нижче.

Інтерв’ю

Проведення індивідуальних інтерв’ю – це старий і вельми ефективний метод дослідження. У цьому типі дослідження UI/UX-дизайнер зустрічається з цільовою аудиторією – або особисто, або у віртуальному середовищі – і ставить запитання про їхні потреби, основні проблеми, очікування від дизайну та деякі інші аспекти. кейси, відгуки про продукт або послугу. Інтерв’ю необхідно проводити таким чином, щоб отримати від користувачів максимум інформації. Важливо ставити запитання ясно і недвозначно, щоб інтерв’юйований не заплутався і не відволікся, відповідаючи на запитання.

Опитування та анкети

Опитування та анкети також широко використовуються в дослідженнях UX. Опитування здебільшого складається із закритих запитань, на які учасникам пропонується вибрати відповіді з уже наявних варіантів. Дизайн опитування або анкети має першорядне значення. Це один із ключових чинників, від якого залежить успіх дослідження. Якщо запитання збивають з пантелику або представлені неправильно, зібрані дані не будуть надійними. Також важливо ретельно обирати учасників, стежачи за тим, щоб вибірка, обрана для дослідження, була різноманітною і репрезентативною для населення. Крім того, дослідник має переконатися, що учасники розуміють важливість дослідження, а не сприймають його як формальність.

Щоденник або журнальні дослідження

У деяких дизайнерських проєктах, особливо коли запускається новий продукт або в дизайн включається величезне оновлення, дослідник UI/UX може захотіти побачити довгостроковий вплив нового дизайну. У цьому разі дослідник зацікавлений у тестуванні продукту або послуги в реальному контексті, де користувачі не контролюються пильно, а взаємодіють із дизайном природним чином. У таких випадках можуть стати в пригоді щоденникові або журнальні дослідження. Учасникам надається доступ до продукту або послуги, що розглядається. Потім їх просять використовувати його щодня і записувати свої думки, почуття та емоції щодо дизайну. Це може допомогти зрозуміти загальний досвід користувачів, причому за дещо триваліший час.

Сортування карток

Інший широко використовуваний метод, особливо коли необхідно поліпшити інформаційну архітектуру або мережу знань певної конструкції, називається сортуванням карток. У рамках цього методу дослідження користувачів просять класифікувати інформацію відповідно до їхнього розуміння та потреб. Учасники можуть або не можуть взаємодіяти з фізичними картами. Крім того, дослідник може попросити користувачів відсортувати картки за деякими заздалегідь визначеними категоріями або попросити їх розробити свої власні критерії. У будь-якому разі остаточна організація інформації дає гарне уявлення про те, як користувачі думають і взаємодіють із певним дизайном. Це допомагає UI/UX-дизайнерам зробити дизайн більш інтуїтивним, що корисно для цільової аудиторії.

Підпишіться на наш Ютуб-канал! Корисні відео для програмістів чекають на вас! YouTube
Оберіть свій курс програмування! Шлях до кар’єри програміста починається тут! Подивитись

Фокус групи

Фокус-групи – це просто керовані або модеровані дискусійні групи, в яких учасники взаємодіють один з одним у слабо структурованому середовищі. Роль модератора важлива, оскільки він/вона може стежити за тим, щоб група зосередилася на проєкті, який розглядається, і що обговорення дало деякі корисні ідеї. Невелика група учасників збирається у фізичному або віртуальному середовищі, де вони обговорюють переваги та недоліки продукту або послуги. Цей якісний метод може допомогти зрозуміти ставлення і поведінку учасників під час взаємодії з дизайном, тим самим виявивши області для поліпшення.

Юзабіліті-тестування

Юзабіліті-тести – один із найнадійніших, але трудомістких методів дослідження UX. Юзабіліті-тестування, як випливає з назви, більше орієнтоване на корисність і зручність використання продукту або послуги. Тести проводяться з окремими учасниками, що відповідають персонажам аудиторії. Модератор надає користувачам низку завдань, а потім спостерігає, як вони пораються з дизайном, намагаючись досягти своєї мети. Важливо заздалегідь визначити показники успіху і невдачі, щоб зменшити упередженість і зробити аналіз більш змістовним. Крім того, UX-дослідник має переконатися, що завдання подано у вигляді реальних сценаріїв, що призведе до отримання реальних ідей.

Висновок

Цінність UX-досліджень у сфері дизайну неможливо переоцінити. Ретельно проведені дослідження обіцяють підвищити цінність як фізичних, так і цифрових проєктів. UX-дослідження, з одного боку, допомагають протестувати продукт або послугу до того, як вони дійсно з’являться на ринку. З іншого боку, це спосіб збору відгуків користувачів, які потім можна використовувати для усунення недоліків наявного дизайну. Розвиток дослідницьких та аналітичних навичок має важливе значення для будь-якого UX-дизайнера. Ці навички високо цінуються на ринку. Ці навички можуть бути корисними і в повсякденних обов’язках дизайнера. Від дослідження ринку та аналізу аудиторії до юзабіліті-тестів і фокус-груп – значна частина роботи UI/UX-дизайнера полягає в проведенні досліджень. Тому важливо набути деяких дослідницьких навичок, щоб зробити проєкти більш корисними та цінними!

FAQ
Що таке UX-дослідження?

UX-дослідження - це процес збору інформації про поведінку, потреби та больові точки користувачів для поліпшення їхньої взаємодії з продуктом.

Чим UX-дослідження відрізняються від досліджень користувачів?

UX-дослідження фокусуються на взаємодії користувачів із конкретним продуктом, тоді як дослідження користувачів охоплюють ширший контекст, включно з демографічними даними та поведінкою.

Які переваги UX-досліджень?

Переваги включають поліпшення дизайну продукту, підвищення емпатії до користувачів, усунення упередженості дизайнера і зниження ризику невдач під час запуску продукту.

Які методи використовують у UX-дослідженнях?

Популярні методи включають інтерв'ю, опитування, щоденникові дослідження, сортування карток, фокус-групи і юзабіліті-тестування.

Що таке якісні та кількісні UX-дослідження?

Якісні дослідження аналізують досвід і поведінку користувачів за допомогою спостережень і описових даних, тоді як кількісні дослідження використовують числові дані та статистичний аналіз.

Який метод UX-досліджень обрати?

Вибір методу залежить від цілей дослідження. Якісні методи краще підходять для глибокого розуміння поведінки, тоді як кількісні методи ефективні для отримання конкретних, вимірюваних даних.

Хочете дізнатися більше про UX-дослідження? Поставте своє запитання або поділіться коментарем нижче! 🤔👇

Додати коментар

Ваш імейл не буде опубліковано. Обов'язкові поля відзначені *

Зберегти моє ім'я, імейл та адресу сайту у цьому браузері для майбутніх коментарів