СТАРТ ЗНАНЬ! -50% на стартові курси програмування! 🤓
Дізнатися більше
28.06.2024
9 хвилин читання

Що таке навантажувальне тестування і навіщо воно потрібне?

Коли щось перебуває на стадії будівництва, перевірка відбувається на різних рівнях, щоб переконатися, що фінальна частина адекватна з усіх боків. Те ж саме відбувається і з розробниками додатків, коли вони пишуть програмне забезпечення. Тестувальники виконують різні типи тестів на різних рівнях розвитку.

Без таких тестів недоліки застосунку не були б виявлені та виправлені, і застосунок не вийшов би при виході на ринок. Навантажувальне тестування – це один із тестів продуктивності, який проводять під час створення застосунків. Але що таке навантажувальне тестування і яка його важливість?

Методика навантажувального тестування спеціально націлена на продуктивність застосунку після того, як очікувана велика кількість користувачів почнуть його використовувати. Чи зможе додаток це прийняти? Чи це з тріском провалиться? Прочитайте цей гайд від нашої онлайн-школи Foxminded і ви зможете знайти відповіді на всі ці питання.

🌟 Приєднуйтесь до нашого курсу QA Automation і станьте професіоналом у забезпеченні якості коду на всіх етапах розробки!
Дізнатись більше

Що таке навантажувальне тестування?

Навантажувальне тестування – це один із тестів продуктивності, який проводиться під час створення програми. Він отримує доступ до продуктивності додатка, коли кілька користувачів намагаються його використовувати, імітуючи цю умову. Це важливо на етапах розробки внутрішньої або зовнішньої системи, оскільки дає уявлення про їхню продуктивність в умовах високого трафіку. Навантажувальне тестування надає інформацію про наявні проблеми та дає змогу їх покращити.

Щоб отримати максимальну віддачу від навантажувального тестування, під час виконання тесту у вас має бути інтенсивний і надійний трафік. Навантажувальне тестування проводиться за допомогою генераторів навантаження. Вони генерують трафік і навантажують систему, щоб можна було протестувати її масштабованість і продуктивність. Генератор навантаження пересилає запити в систему й отримує відповідь.

Вимірюється час відгуку і на основі цих даних збирається інформація. Потім ця інформація використовується для оцінки продуктивності системи загалом та її продуктивності під навантаженням. Завдяки цьому необхідні коригування будуть очевидні та зафіксовані.

нагрузочное тестирование

Важливість навантажувального тестування

Багато компаній перейшли на цифрові технології і користуються перевагами великої аудиторії та клієнтської бази, доступної в Інтернеті. Клієнти також цінують зручність здійснення покупок в Інтернеті та отримання всієї необхідної інформації одним клацанням миші.

Щоб це було можливо, обидві сторони покладаються на додатки та інші системи. Оскільки і підприємства, і клієнти багато в чому покладаються на це під час виконання багатьох функцій, вони повинні працювати оптимально. Один зі способів переконатися в тому, що ці системи зможуть задовольнити потреби громадськості, – провести на них навантажувальне тестування.

З роками завдяки технологічному прогресу стандарти для додатків і систем підвищилися, і розробникам доведеться відповідати цьому стандарту. Якщо ваше програмне забезпечення не відповідає очікуванням, воно може коштувати вам грошей.

Щоб відповісти на запитання “що таке навантажувальне тестування?”, його також можна охарактеризувати як тест, який справді доводить, що ваш застосунок може задовільно працювати за умови високого трафіку або навантаження в робочому середовищі. Системи, які добре почуваються під час планових тестів, не завжди добре працюють під навантаженням, і цей тест показує слабкі місця, тому збій можна виправити до того, як система стане доступною для використання.

Тестування продуктивності загалом важливе, оскільки воно допомагає знизити ризик. Ризик може бути для вашої компанії, ризику для вашого програмного забезпечення або ризику для ваших клієнтів. Те, що впливає на один із них, може вплинути на всі, тому вам необхідно заздалегідь передбачити, щоб нічого не пішло не так.

Як провести навантажувальне тестування?

Давайте розглянемо покрокову процедуру:

  1. По-перше, створіть спеціальне середовище, яке буде використовуватися для тестування. Це середовище має бути максимально наближеним до виробничого середовища.
  2. Потім визначте, якими будуть показники продуктивності тесту і критерії успіху після тесту.
  3. Складіть детальний план випробувань, у якому чітко визначено всі параметри. Воно має бути докладним і ретельним
  4. Встановіть базовий рівень, нижче якого, як ви знаєте, тест проходить не дуже добре. Цей базовий рівень слугуватиме вам орієнтиром під час оцінювання результату тесту.
  5. Запустіть тест після завдання розкладу та налаштування сценарію. До цього часу трафік буде отримано, оскільки система використовується віртуальними користувачами.
  6. Після завершення тесту буде зібрано метрики, проаналізовано продуктивність і відзначено недоліки. Потім буде надано рекомендації щодо усунення наявних вузьких місць і усунуто проблему.
  7. Після усунення проблем тест буде проведено знову, а результати зібрано та проаналізовано.

Виконавши всі ці кроки, ви успішно виконаєте поставлене завдання.

Навантажувальне тестування VS стрес-тестування

І навантажувальне, і стрес-тестування є видами тестування продуктивності та необхідні під час побудови системи. Навантажувальне тестування проводиться для перевірки реакції та продуктивності системи на навантаження, на яке вона розрахована.

З іншого боку, стрес-тестування проводиться для перевірки реакції системи на перевантаження і дуже високий трафік. Він використовується в системі, поміщаючи її в середовище з малоймовірними сценаріями.

При навантажувальному тестуванні все, що нас цікавить, – це те, щоб система могла робити те, для чого її було створено. Але при навантажувальному тестуванні ми виводимо систему за межі її можливостей. Обидва типи тестів продуктивності використовуються для визначення того, наскільки добре працюють зовнішні або внутрішні системи, коли вони використовуються передбачуваними користувачами.

Коли ви проводите стрес-тестування, ви навмисно ламаєте систему, піддаючи її умовам, які призводять до її збою. Побачивши процес, ви можете налаштувати програму так, щоб її робота на цьому етапі була більш прийнятною. Він дає вам дані про те, наскільки далеко може зайти система під навантаженням, щоб ви могли встановити її верхню межу.

Навантажувальне тестування проводиться в нормальних умовах. Воно показує реакцію застосунку на користувацький трафік за нормальних обставин.

Підпишіться на наш Ютуб-канал! Корисні відео для програмістів чекають на вас! YouTube
Оберіть свій курс програмування! Шлях до кар’єри програміста починається тут! Подивитись

Плюси навантажувального тестування

До основних плюсів навантажувального тестування належать:

  • Навантажувальне тестування допомагає вам скоротити витрати, які вам доведеться понести через збої у вашій системі. Після того як застосунок буде запущено і користувачі почнуть його використовувати, будь-які збої на цьому етапі коштуватимуть дорожче.
  • За допомогою навантажувального тестування буде виявлено ймовірні сценарії, що призводять до збою системи. Він повідомляє вам про проблему до того, як вона виникне, щоб ви могли знайти рішення до того, як вона стане проблемою.
  • Недоліки системи виявляються вчасно. Це запобігає збоям під час використання, тим самим зменшуючи втрати, з якими ви могли б зіткнутися.
  • Навантажувальне тестування дає змогу дізнатися межу продуктивності вашої системи. Таким чином, ви дізнаєтеся інфраструктурні потреби вашої системи в процесі зростання, щоб уникнути збою.
  • Навантажувальне тестування також допоможе вам забезпечити вашим клієнтам стабільно хороший досвід і швидкість. Зростання трафіку не сповільнить роботу системи, оскільки ви б забезпечили свій застосунок можливістю впоратися з ситуацією під час навантажувального тестування.

Це лише деякі переваги цього виду тестування.

Типи інструментів навантажувального тестування

Нижче наведено найпопулярніші типи інструментів, якими зараз користуються програмісти.

Інструменти навантажувального тестування з відкритим вихідним кодом

Інструменти навантажувального тестування з відкритим вихідним кодом безкоштовні. Однак вони можуть бути не такими складними, як ті, які мають ліцензії або розробляються всередині компанії.

Інструменти навантажувального тестування власної розробки

Компанія може розробити інструменти навантажувального тестування спеціально для своїх потреб. Однак цей тип інструменту навантажувального тестування вимагає професійних навичок і спеціальної команди, яка візьме на себе відповідальність за створення та обслуговування.

Інструменти ручного навантажувального тестування

Ручне навантажувальне тестування також можна виконати вручну. Він не такий ефективний, як автоматизовані, через низку обмежень. Це забирає багато часу і вимагає багато ресурсів для виконання.

Ліцензований інструмент навантажувального тестування

Ліцензовані інструменти навантажувального тестування можуть використовуватися для різних додатків, є гнучкими і можуть використовуватися стільки разів, скільки необхідно.

Висновок

Навантажувальне тестування – важлива частина процесу розробки кожного застосунку, що має безліч переваг. Це допомагає компанії виявити слабкі місця у своїй системі до того, як вони призведуть до втрати доходу. Це також допомагає забезпечити хороший користувацький досвід, оскільки ви можете створити інфраструктуру для обслуговування своєї аудиторії. Навантажувальне тестування – це безперервний процес, і існують рекомендації, що дають змогу отримати від нього максимальну користь. Тому, коли вам на думку спадає питання “що таке навантажувальне тестування”, зверніть увагу на продуктивність вашої системи до того, як вона стане загальнодоступною!

FAQ
Що таке навантажувальне тестування?

Навантажувальне тестування - це тип тестування, який перевіряє здатність системи або компонента обробляти великий обсяг запитів.

Які інструменти використовуються для навантажувального тестування?

JMeter, LoadRunner і Gatling - популярні інструменти для проведення навантажувального тестування.

Як підготувати систему до навантажувального тестування?

Переконайтеся, що всі компоненти системи функціонують нормально, налаштуйте середовище тестування і визначте критерії успішності.

Які параметри важливо відстежувати під час навантажувального тестування?

Важливо відстежувати час відгуку, швидкість опрацювання запитів, використання ресурсів (CPU, пам'ять) і кількість помилок за різних рівнів навантаження.

Як аналізувати результати навантажувального тестування?

Аналізуйте зібрані дані, порівняйте їх з очікуваними показниками та ідентифікуйте вузькі місця в продуктивності системи.

Які проблеми можуть виникнути під час навантажувального тестування?

Проблеми можуть включати нестабільність системи під навантаженням, труднощі з відтворенням реальних умов використання і неадекватну конфігурацію тестового середовища.

🕵️‍♂️ Залишилися питання про навантажувальне тестування і навіщо воно потрібне? 💡 Залишайте коментар нижче!

Додати коментар

Ваш імейл не буде опубліковано. Обов'язкові поля відзначені *

Зберегти моє ім'я, імейл та адресу сайту у цьому браузері для майбутніх коментарів