💻 Підвищення цін на курси для початківців з 20.05.2024
Дізнатися більше
07.08.2022
9 хвилин читання

Історія успіху студента FoxmindEd: Коли чітко поставлені цілі призводять до очікуваного результату!

Сергій Немчинський

Ми дуже пишаємося своїми студентами, але так вийшло, що давно не розповідали про їхні успіхи та шляхи в ІТ. Шляхи, на яких трапляються й труднощі та зневіра. Проте загалом – навчання та робота в ІТ для таких людей, як наші студенти – задоволення і від процесу, і від результату.

Сьогодні ми розповімо про колишнього студента Java Spring, наш герой вирішив залишити собі анонімність, але після інтерв’ю на вас чекає приємний бонус – докладний опис шляху в ІТ (там і про труднощі, і про мотивацію, постановку цілей) від першої особи.

Надихайтеся!

Інтерв’ю з героєм історії успіху

1.В якій професії ви були перед переходом у програмування? (якщо ви світчер)

Телекомунікації, кібербезпека

2.Яка у вас освіта?

Вища, телекомунікації

3.Чи довго ухвалювали рішення про зміну діяльності?

Це було моє хоббі

4.У якому віці прийняли остаточне рішення йти у програмісти?

40+

5.Які були побоювання, що стало остаточним поштовхом вчитися розробці?

Основним поштовхом було бажання розвиватися і вивчати щось нове. 

6.Яку мову програмування обрали і чому?

Java. Подобалось розробляти backend. 

7.Як знайшли курси FoxmindEd і чому зупинили свій вибір саме на нас?

Шукав можливість менторингу і знайшов в інтернеті.

8.Які курси FoxmindEd пройшли?

Менторінг (Дмитро Киричек), навчання на проекті (Сергій Сучок)

9.Як довго проходило навчання саме у вас?

У мене були чітки часові рамки до завершення поточного контракту, тому загалом , на два навчання, витратив рік і 10 місяців, хоча перший оффер отримав вже через 1 рік і 2 місяці навчання.  

10.Чи займалися ви за системою менторінгу, які плюси та мінуси системи можете відзначити?

Так. менторство допомагає закріпити знання java core та отримати досвід роботи з фрейморками, а також це чудова нагода підготувати  pet project для CV.

11.Куди пішли працювати після навчання, як довго шукали першу роботу у сфері?

Під час навчання на проекті проходив співбесіди. Перший оффер отримав через 1.2 роки (з початку навчання). З самого початку хотів влаштуватись в одну з найкращих компаній в Україні. Тому співбесіду з ними відклав наостанок. Врешті решт я з першого разу пройшов співбесіду і отримав офер одразу на посаду  java middle developer.  

12.Розкажіть нам, будь ласка, коротко про свій перший досвід.

Дуже знадобився досвід набутий під час менторства та під час роботи на проекті.  

13.Скільки пропрацювали як джун?

Одразу влаштувався на мідла

14.Розкажіть трохи про свою історію успіху, в якій компанії та на якій позиції працюєте?

В одній з найбільших компаній в Україні, на позиції software engineer

15.Скільки років досвіду у програмуванні ви мали, коли отримали оффер?

2 роки фрілансу на PHP  CMS проектах, і 3 роки навчання у вільний час на java.

16.Якщо можете, скажіть, будь ласка, у відсотковому співвідношенні, на скільки зросла/зменшилась ваша зарплата?

Мої зарплатні очікування виросли більше ніж вдвічі. 

17.Чи задоволені ви прийнятим рішенням про зміну професії?

так, абсолютно

18.Дайте, будь ласка, пораду нашим читачам, які не можуть прийняти остаточне рішення йти в програмування і тим, хто тільки перебуває на початку цього цікавого, але складного шляху.

Не йдіть в ІТ за грошима, йдіть за кайфом від перемог над складними задачами  та постійного саморозвитку.

19.Скажіть, будь ласка, чи можемо ми використовувати ваше ім’я в публікації або ви віддали б перевагу анонімності?

Краще анонімність

Бонус. Подробиці історії від першої особи

В певний період мого життя наступив момент коли я усвідомив, що на роботі я досяг максимального рівня і в подальшому я не набуваю якихось нових знань, а лише вдосконалюю свої soft скіли. Оскільки мій вік, на той час, був майже 40 то довелося обирати свій шлях на другу половину життя. Вибір був дуже складний: розвивати і надалі свою кар’єру, та “спочивати на лаврах” здобутих раніше досягнень, або почати з “нуля” перезапустивши повністю своє життя в ІТ. 

Звісно другий варіант був дуже ризикованим, оскільки страх конкуренції з вдвічі молодшими за мене був великий. До речі, треба сказати, що я не був зовсім новеньким в сфері ІТ, оскільки захоплювався цим давно, в дитинстві збирав ZX-Spectrum, потім мав період коли підзаробляв розгортаючи інтернет магазини на Joomla, а також трішки цікавився Java і пробував писати на ній програмки трохи більші за “Hello world!”, але відтоді минуло вже багато часу і комерційного досвіду у мене не було. 

Початок навчання в ІТ. Менторинг від Foxminded 

Усвідомивши, що я хочу отримувати задоволення від своєї роботи, а також завантажувати свій мозок новими знаннями і технічними навичками я намітив свій план подальших дій. У мене вже була робота і я мав стабільний дохід тому план був розрахований на три роки. 

І відтоді почався мій період напруженої роботи. Спочатку, для систематизації знань, я пішов на курси Java core, таких курсів була безліч тому знайшовши перші прийнятні і записався на них. Три місяці, тричі на тиждень, після роботи, їздив в ІТ школу навчатися, а решту днів витрачав на виконання домашніх завдань і детального розбору вивченого матеріалу. Після завершення цих курсів, вирішив спробувати податися на вакансію і одразу провалив цю спробу. Це дало мені зрозуміти, що потрібно більше навичок, але які саме і де їх брати я не розумів. 

Почав шукати в інтернеті будь яку інформацію про роботу на open source  проектах, дивитись на їх код і розумів, що знань все ще не вистачає. Тоді випадково наткнувся на менторинг від Foxminded  і ідея мені реально сподобалась. 

Перший мій ментор був не дуже уважним, і я міг чекати на відповідь більше доби. Але Foxminded  нормально зреагували на моє прохання змінити ментора і я одразу відчув різницю в проходженні навчання.


В процесі навчання на менторингу було нелегко, отримувались не тільки технічні навички, а й навички уточнення завдання і погодження варіантів рішення. Загалом воно тривало майже 10 місяців. Через сильну зайнятість на своїй основній роботі, часу на навчання було небагато, але кожного дня, після роботи я сідав за комп’ютер і працював до першої-другої години ночі. Хочу зазначити, що пишучи код під час “менторингу” постійно стикався з тим що код не запускався відразу, щось не працювало або викидало помилки, інколи на пошук “бага” у мене уходило по три-чотири дні, але після самостійного вирішення такої проблеми я здобував впевненість в собі. 

Робота мрії


Вже до завершення менторингу я точно знав, що піду на “навчання на проекті від Foxminded”. Мої цілі та задачі були вже чітко визначені і я  вже абсолютно впевнено рухався вперед. Моїми завданнями було отримання пропозиції від однієї з найбільших компаній в Україні і одразу на позицію Middle developer. 


Вже через пів місяці від початку роботи на проекті я почав ходити на інтерв’ю в інші компанії, щоб підготувати себе до інтерв’ю в компанію “своєї мрії”. 

Провальних інтерв’ю було дуже багато, але після кожного “провалу” я детально розбирав питання на які не знав відповіді і ставав “сильнішим”. 

Врешті-решт, через дев’ять місяців навчання на проекті я відправив своє резюме для вирішального інтерв’ю і після проходження всіх співбесід був прийнятий на роботу. 

Хочу додати, що протягом трьох років я, крім вище написаного, багато займався англійською досягнувши рівня  B1 (середній рівень), також дивився відео по паттернам та принципам програмування.

Післямова. Замість висновку

І наостанок хотів би додати – якщо ви збираєтесь в ІТ лише через гроші, не робіть цього. Оскільки інженерна робота в ІТ передбачає постійне вивчення чогось нового, здобування нових навичок і отримання “поразок” від свого неробочого коду. І працюючи лише за гроші можна дуже швидко втратити інтерес до цієї професії. 

Вірте в себе, впевнено йдіть до мети і у вас обов’язково все вийде!

Додати коментар

Ваш імейл не буде опубліковано. Обов'язкові поля відзначені *

Зберегти моє ім'я, імейл та адресу сайту у цьому браузері для майбутніх коментарів